
Rejsebeskrivelse: Skarø
Læs journalist Johnni Balslevs rejsebeskrivelse om Skarø, og få inspiration til din næste tur.
Vikingefår og Skarø Is
Sejlturen fra Svendborg ud gennem Svendborgsund med dyre villaer på Fyn-siden og skove på Tåsinge-siden er en oplevelse i sig selv. Der breder sig en afslappet feriestemning på den hyggelige færge.
Bilfærgen Højestene lægger til på Skarø efter blot 35 minutters sejlads fra Svendborg. Øens lille havn er godt pakket med gæstesejlere.
Vi forlader Højestene sammen med andre cyklister og vandrere. Vi ser alle frem til et besøg på den lille ø på 2 kvkm med kun 16 fastboende. Der er pæne faciliteter, inklusive et toilet på havnen, som vi har set det i de andre øhavne.
Vikingefår
På den første mark inde til højre falder vores øjne på nogle sjusket klædte geder, eller er det får? Næh, de har allesammen horn. Det må være geder.
Gitte Loftlund fra Strandgården lidt længere henne ad vejen retter op på vores forvirring. Hende og hendes mand Christian driver økologisk landbrug og ejer fårene.
- Det du så er en flok gamle kællinger og deres lam, siger Gitte med et stort smil. Det er en flok modne hun-får. Eller rettere Gute-får. Det er en fåretype, der stammer helt tilbage til vikingetiden. Alle får har horn, og de fælder selv ulden. De enkelte hår i ulden lukker sig i begge ender. Derfor var de velegnede til sejl på vikingeskibene. De var vandafvisende.
- Nu eksperimenterer jeg lidt med tilberedningen af kødet, fortsætter Gitte. Der er ikke meget fedt i selve kødet, fedtet sidder omkring indvoldene. Jeg synes, det giver kødet mere smag.
Den kendte Café Sommersild er desværre lukket i 2024, men du kan købe lammekød og fåreskind i butikken hos Gitte og Christian. Se mere på sommersild.dk.
Længere ude på Skarø går de større lam og et tredie sted vædderen.
I vores søgen efter lammene kører vi helt ud for enden af Østerhoved. Herude kommer vi forbi en stor teltlejr. En god gammeldags ølejr uden de vilde tekniske installationer. Den ligger ud til vandet i et meget fredeligt område.
Lammene har gemt sig i skyggen under en skurvogn, så dem kommer vi ikke i nærkontakt med.
Da vi kører tilbage langs vandet og ind i byen igen, er der en lille blomsterhave på højre side. Der hænger et skilt ude foran: "Mad til bierne". Vi kan købe resultatet af biernes anstrengelser i Butik No 7. Honningen fra den gamle brune bi-race kan købes sammen med mange andre produkter som Skarø Dram, viol-, blomme-, kvæde- og solbærgelé, blommechutney og kunsthåndværk. Det hele styres af Lene Corydon, der er en af Skarøs ildsjæle.
Et skilt viser vej ad en sti ind til Apotekerhaven, et lille stykke fra vejen. Jeg havner i et mylder af herlige perlehøns. En høne stryger forbi mine fødder og kort efter krydser en anden over stien med seks kyllinger omkring sig. En hane ser mig an og går lige forbi med to høner. Hele flokken strejfer rundt i apotekerhaven med spændende medicinske planter og planter man anvendte til at farve tekstiler.
Is mod kvalme
Den lokale brandstation med to flammende røde døre og en traktor med vandtank uden for ligger lige efter Butik 7, kort før Skarø Is.
Skarø Is er ikke kun verdensberømt på Skarø, men også et brand, der har bredt sig ikke alene ud over landet men også til udlandet. For nogle år siden så jeg, at Singapore Airlines serverede is fra Skarø. Den er med ananas og kirsebær.
Martin Jørgensen, der er biokemiker, er glad for de resultater, den lille virksomhed har opnået.
- Vi har blandt andet introduceret en is, der er kvalmedæmpende. Både for gravide kvinder, men ikke mindst for kræftpatienter, der i forvejen har mistet appetitten. Til det kommer en børne- is med en lille figur indbygget.
- Det gør det nemmere for sygdomsramte børn at få et næringstilskud, uden at have den store appetit, tilføjer Martin. Selve produktionen står hans kone Britta Tarp for.
- Vi har også succes med proteinberiget is, der især hjælper ældre mennesker, der har mistet appetitten. Men det vigtigste er vel, at vi producerer en sund is, lavet på økologiske råstoffer, der smager godt, slutter Martin Jørgensen med et smil.
Skarø Is har valgt at have åbent et halvt år fra april til oktober. Da Skarøs købmand forsvandt for nogle år siden, besluttede Britta og Martin at sørge for et udvalg af vigtige fornødenheder i deres isbutik. Om sommeren træffer man unge mennesker fra udlandet, der har taget sig et afbræk fra studierne for at snuse til isproduktionen og gå lidt til hånde i butikken.
Vi andre kan så blot nyde den lækre is uden tilsætningsstoffer. Se gerne sitet isfraskaroe.dk.
Et flot kapel
Nu er turen kommet til et kig ud til vædderen. Den holder til ude ved Skarø Kirke.
Ret beset er der tale om et kapel. Det er et meget sympatisk og stilrent sted. Et flot, lyst og enkelt lokale, et behageligt sted til reflektion over tilværelsen.
Uden for ligger blandt andre et par allierede flyvere fra anden verdenskrig begravet.
Nu kan man jo godt blive trængende af de mange trampestier. Derfor er det rart at vide, at der er fine toiletforhold bag kirken.
Denne dag er kirken ved at gøre klar til en koncert med duoen Hviid med Louise Hviid på ukulele med egne sange, og Jens Holgersen med den bløde kontrabas som underlag.
Den seje vædder ser vi ikke meget til, den er gået i skjul under nogle træer langt ude på marken.
Efter ture ned ad de mange dejlige, men temlig dårligt holdte trampestier langs vandet, sætter vi næsen mod byen og gadekæret.
Ved indkørslen tilbage til byen havde den initiativrige journalist Bjarne Bekker indrettet et lille søfartsmuseum på Vestergaard til ære for skipper John Frohn Nielsen og "opdragelsesskibet" Fulton. Desværre er det lukket. Måske åbner det en dag igen. Sønnen Lasse Bekker åbner i hvert tilfælde Skarø-festivalen hvert år i første weekend af august på Vestergaard.
Festivalen får hurtigt solgt deres 1.500 billetter. Se mere på lovein.dk.
Ved det idylliske gadekær står folk og zoomer ind på de mange frøer. Skarø er endda hjemsted for Danmarks mest sjældne frø. Tidligt på sommeren leverer klokkefrøen en kvækkende symfoni. Frøen har sit eget fredede område omkring et vandhul syd for byen. Du kan få mere at vide om klokkefrøen i det store hus med loppemarked og museum ved Skarø Is.
På vej ned mod havnen passerer vi Skarø Forsamlingshus. Det bruges flittigt af beboere og folk udefra. Teltpladsen efter Strandgården har shelters og et stort fælleshus med brændeovn og køkken.
Vi får en hyggelig snak med andre, der også har haft en dejlig dag uden stress. Næste gang vil vi måske prøve en guided natur-tur med all-inclusive med Gitte, Lene eller Preben.
Færgen Højestene "suser" rundt om pynten - med 10 knob - fra Drejø, og kort efter er vi på vej til livlige Svendborg. Højestene er livlinen til øerne Skarø og Drejø. Den 26 år gamle, færøsk byggede færge tager om sommeren 98 passagerer, om vinteren 60 inden døre. På bildækket er der plads til 10 personbiler.
Inden for en overskuelig fremtid er det meningen, at Højestene skal afløses af en emissionsfri el-færge.
Der er toilet på havnen, ved forsamlingshuset, ved Skarø Is og ude ved Skarø Kirke.
Skrevet af journalist Johnni Balslev, 2024